רציונל תכנית הלימודים

התכנית המוצעת היא בעלת קירבה רבה לגישה של מדעי הדתות ( religious studies ) אלא שהיא מתמקדת בזרמים רוחניים ומיסטיים בעבר ובהווה. ייחוד נוסף של הלימודים בתכנית הוא שאובייקטי המחקר שיידונו לא יהיו רק טקסטים ורעיונות, כי אם כלל התופעות התרבותיות בעולמות רוחניים, כגון ריטואלים, יחסי כח, מקומה של הסמכות הדתית, מקורות לייצור ועיצוב השיח וכו'. הזווית התרבותית תתבטא בהשמת דגש על לימוד רב תחומי, שיעניק לסטודנטים כלים של מדעי החברה כמו גם של מדעי הרוח, וכן כלים של ביקורת התרבות.

הכשרת תלמידים בחקר מחשבה דתית ומיסטית היא יעד מורכב שעולה כצורך אקדמי בולט עם הבשלת תחומי מחקר מגוּוָנים והתעוררות הצורך במִמְשקים ביניהם, כגון השוואה בין טכניקות מדיטטיביות בחסידות לאלה של הבודהיזם, יישום מבט פסיכולוגי על תורות סוד, קריאה פמיניסטית של טקסטים תיאולוגיים וכד'. לכן, על התלמידים לרכוש ידע מעולמות דתיים ומיסטיים שונים מצד אחד, וכלים מגוונים לחקר עולמות אלה – החל בקריאת מקורות ראשוניים, עבוֹר בתצפית משתתפת וכלה בפרספקטיבות ביקורתיות.

כאמור, הלימודים בחוג מתמקדים בתופעות מיסטיות ורוחניות, משני היבטים:

1. ההיבט ההגותי-דתי – נלמד אודות מסורות מיסטיות ורוחניות בעבר ובהווה. דגש מיוחד יושם על תורות סוד במסורת היהודית, וכן על תופעות שונות של רוחניות עכשווית. בנוסף, יילמדו קורסים על מיסטיקה נוצרית, צופיות, וגם מגוון מסורות מדתות שונות – בודהיזם, דאואיזם, הינדואיזם, הדת הדרוזית, הדת הבהאאית ועוד. המגוון הרחב של הדתות שיילמדו מבטא את הרוח הרב-תרבותית שהמכללה האקדמית צפת חרטה על דגלה.

2. ההיבט הרב-תחומי – נלמד גישות מחקר אקדמיות מגוונות שיסייעו לנו להבין את התופעה המיסטית/רוחנית: מדע הדתות, פסיכולוגיה, פילוסופיה, סוציולוגיה ואנתרופולוגיה, ביקורת תרבות ומיגדר ועוד.

בהתאם, התכנית מכילה ארבע קבוצות של קורסים: כאלה המתמקדים בקבלה, כאלה המתמקדים ברוחניות עכשווית, קורסים העוסקים במגוון דתות נוספות, מבואות למגוון שיטות מחקר.

לעיון בתיאורי קורסים